Öppet brev till Kalmar FF:s styrelse och Richard Teern

Supportrar till Kalmar FF finns över hela landet. Från Ystad till Haparanda. Vi finns i Tyskland. Vi finns i Norge. Vi finns i Danmark. Vi enas med vår kärlek till Kalmar FF.

På olika sätt bidrar vi alla till vårt lag och den supporterkultur som finns i vår stad.
Vi bidrar med egna pengar för att kunna följa vårt lag över landet. Med egna pengar köper vi material som sedan blir till vackra banderoller som höjer stämningen på matcherna. För att vi älskar Kalmar FF.

Äldre mannen som gått på varenda match sedan han lärde sig att gå. Unga tjejen som precis hittat kärleken till fotbollen. Killen från ett krigshärjat land som fann gemenskap och vänskap på hemmastå. Gänget som åker tåg varje år till Östersund i 12 timmar för att stötta sitt lag. Minibussen som kör tur och retur till Malmö på en dag och får se sitt lag förlora med 6-0 men trots det fortsätter sjunga.

Alla ni, alla vi, bidrar till vårt lag. Vi brukar skämtsamt säga, när vi står på Gastens konstgräsplan en kall februaridag under en försäsongsmatch, att det är kärleken till laget som får värma en när känseln i tårna börjar försvinna. Men det ligger ändå något i det.

När vi fick läsa om nyheten att Richard Teern, ledamot i Kalmar FF:s styrelse och tillika en av föreningens sponsorer, blivit sponsor till Östers IF blev vi först överraskade. Överraskningen övergick till förundran, ilska och ledsamhet. Hade denna information kommit ut innan föreningens årsmöte i tisdags hade vi från Kalmar FF Supporterunion krävt både ursäkt och förklaring till hans agerande innan personvalen genomfördes.

För att ett fotbollslag ska leva behövs sponsorer som bidrar till verksamheten, supportrar som höjer stämningen på matcherna och spelare och ledare som kan leverera bästa möjliga resultat. Därför anser vi att det är otroligt osmakligt att en av föreningens ledande företrädare valt att sponsra det lag som kan anses vara Kalmar FF:s största rival.

Ur ett supporterperspektiv är Richard Teerns agerande ytterst beklagligt. Som ledamot i Kalmar FF:s styrelse är det hans ansvar att föreningen har de absolut bästa förutsättningarna som är möjliga för att kunna bedriva en framgångsrik fotbollsverksamhet. Genom att direkt bidra till ett konkurrerande lags verksamhet anser vi att han även motarbetar den förening som han själv är med och leder. Varför? För att, som han själv uttryckt sig, vill se fler Smålandsderbyn?

Flera av er kommer säkert ihåg de båda matcherna vi spelade mot Öster i Allsvenskan 2013. Fantastiska matcher med härlig stämning på läktarna och på planen med två vinster för Kalmar FF. Sådana matcher ska i framtiden spelas som ett resultat av sportsliga framgångar, inte av föreningens styrelseledamöters ekonomiska stöd till motståndarlaget. Säg att vi hamnar i en position där lagen möter varandra i en ny allsvensk säsong – hur tänker då Richard Teern agera? Ska han fortsätta bidra till båda lagen? Ett tveksamt agerande, ett tveksamt uttalande och en tveksam förklaring som riskerar att påverka även hans anseende på sikt.

Kalmar FF är Smålands Stolthet. Vi är det enda allsvenska laget i Småland. En position som innebär att vi är laget som unga talanger i ett väldigt stort geografiskt område söker sig till för att kunna nå spel i Sveriges högsta division. Och dit har vi inte kommit av en slump, utan för att vi arbetat tillsammans – sponsorer, supportrar och spelare och ledare.

Därför anser vi att Richard Teern bör avsluta sitt och ICA Borgholms samarbete med Östers IF med omedelbar verkan samt be om ursäkt till styrelsen och föreningens lojala supportrar. Hans agerande har bidragit till att skada föreningens varumärke och supportrarnas förtroende för densamma.

Gastens kylande vind är ett väderfenomen som stundtals gör det svårt att aktivt vara en lojal supporter till vårt kära Kalmar FF, ett väderfenomen som vi inte kan göra något åt. Men att kräva lojalitet från styrelsens ledamöter i sitt arbete att skapa en stark fotbollsverksamhet i vårt kära Kalmar FF kan vi göra och bör vi göra. Allt annat vore oansvarigt och vi tar härmed vårt ansvar i att kräva denna lojalitet.

Vi är – för alltid – Kalmar FF.

Styrelsen
Kalmar FF Supporterunion

Comments are closed.